Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2022-08-02 11:00:00

Hy-Pro filtratie-unit FCL 30 ombouwen voor extra capaciteit

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door André Visser op 2 augustus 2022

Bij Hitma worden niet alleen "maar" filtratie-units verkocht, geplaatst en verhuurd, maar we voeren ook reparaties, onderhoud en aanpassingen uit. Een voorbeeld van zo'n aanpassing beschrijf ik in dit blog.

Capaciteit niet toereikend
De aanpassing betreft een Hy-Pro FCL30 filtratie-unit die oorspronkelijk in 220V uitvoering was geleverd. Bij de eerste run bij de klant bleek dat de capaciteit eigenlijk niet toereikend was voor de toepassing waarvoor hij was aangeschaft. Gelukkig zijn hiervoor altijd oplossingen te vinden en na overleg werd ervoor gekozen deze unit om te bouwen naar een 380V unit.

Ombouwen
Dat ombouwen hield dus in dat er een andere elektromotor moest komen. Gelukkig kon de pompunit zelf de gewenste hogere flow wel leveren, dat was dus een kwestie van de motor omwisselen. Wel even wat sleutelwerk. Lekker makkelijk trouwens zo'n grote opvangbak, je zult geen schroefje kwijtraken.

Let ook eens op de draadaansluitingen. Men gebruikt lasdoppen om de flexibele draden aan te sluiten. Deze verbinding kan misschien wat vreemd overkomen, maar in vergelijking tot het aansluiten met een kroonsteen of een vast aansluitblok is deze verbinding zeer goed bestand tegen trillingen en oxidatie.

Interieur van de kast
Tja, dan de kast zelf. Er was een kast met gelijke maatgeving verstuurd, zodat deze snel kon worden omgewisseld. Het interieur was een heel ander verhaal.

De frequentieregelaar is hier duidelijk te zien. Deze heb je nodig om het toerental te kunnen variëren en dat is doorgaans wel nodig. Je wilt echt niet dat de pomp gaat caviteren. Gelukkig was er een duidelijk schema meegeleverd, dus met wat uitzoekwerk qua bedrading was het zo geregeld. Buiten alle standaard aanwezige regelaars, interne voeding en beveiligingen was er hier ook een extra optie ingebouwd voor externe communicatie via een USB-aansluiting. In dit geval was deze aangebracht om de ingebouwde deeltjesteller extern te kunnen uitlezen. Prima oplossing om zo van een afstand de kwaliteit van de olie in de gaten te houden dan wel deze gegevens vast te leggen. Het gaat steeds verder wat dat betreft, want er zijn ook al units omgebouwd voor draadloze communicatie, waar diverse parameters kunnen worden uitgelezen via WiFi.

Deze unit (rechtse meter op de afbeelding) kan doorgaans ook bij andere units achteraf worden ingebouwd. De andere meters zijn analoog en laten zien of de filters nog in orde zijn.

Proefdraaien
Na het ombouwen hebben we de unit nog even laten proefdraaien voordat deze de deur uit ging. Dat was even vogelen, want deze (buitenlandse) klant had zijn eigen slangen en koppelingen. Maar dat zijn we bij Hitma wel gewend. We krijgen ook van Hy-Pro zelf vragen en opdrachten om uit te voeren bij en voor klanten, soms ook een heel stuk verder van huis.

Terug naar de eindgebruiker
Zo, deze unit heeft een mooi jasje gekregen en gaat weer terug naar de eindgebruiker. En dat is maar goed ook want, het is al vol genoeg in onze werkplaats.

André Visser
Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy