Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2015-01-08 09:33:00

Kleine schakel in het grootste schip ter wereld

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 8 januari 2015

Vandaag, 8 januari, meert het grootste schip ter wereld, 'Pieter Schelte' (sinds februari 2015 de Pioneering Spirit), aan in de haven van Rotterdam. Dit enorme schip is 382 meter lang en 123m breed (oorspronkelijk 117m). Vooral de enorme breedte is uniek. De Pieter Schelte is bestemd voor het installeren en weghalen van bovenbouw- en onderbouwconstructies van grote offshore olie- en gasplatforms, zonder dat deze hoeven te worden ontmanteld. Het hijsvermogen is 48.000 ton. Dit is ruim drie keer zoveel als de 'Balder' van Heerema Marine Contractors, met een hijsvermogen van 14.200 ton tot nu toe 's werelds grootste kraanschip.

'Pieter Schelte' is gebouwd in opdracht van scheepseigenaar Allseas op de Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Shipyard in Okpo in Zuid-Korea. In Rotterdam wordt het op het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte afgebouwd. Zo’n groot schip binnenhalen is nog niet zo eenvoudig. Het binnenmeer moest er speciaal voor worden uitgebaggerd.

Zeereus
Vanwaar mijn fascinatie voor de 'Pieter Schelte'? Ik kom regelmatig bij scheepsbouwers op de werf om advies te geven over filtratie-oplossingen voor hydraulische en smeeroliesystemen op schepen, maar dit schip is er toch wel één van de buitencategorie. Ik ben dan ook trots dat mijn collega’s en ik een (hele) kleine rol hebben mogen spelen bij de totstandkoming van deze zeereus. 

Beluchtingsfilters
Voor een onderdeel van het aandrijfsysteem voor het liften en borgen van vracht (bijvoorbeeld een boorplatform) hebben we een speciaal beluchtingsfilter geadviseerd. De nieuwe Descase EX serie houdt vocht en vuil buiten. Zo blijft de installatie geconditioneerd.

Reinheidseisen olie
U kunt zich voorstellen dat de reinheidseisen voor de olie in deze aandrijfsystemen hoog zijn. Daarom heeft Hitma met onze verhuur equipment ruim 150 cub olie gespoeld voordat het geleverd werd om de deelinstallatie af te vullen en te testen. 

Trots
Als de 'Pieter Schelte' Rotterdam binnenvaart, zal ik tegen mijn kinderen zeggen dat Hitma aan dit enorme schip een kleine bijdrage heeft mogen leveren. En dat is toch iets om trots op te zijn.

P.S. De naam van het schip "Pieter Schelte" is in februari 2015 veranderd in "Pioneering Spirit". 

Gerard de Ruiter

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy