8
jan
Gerard de Ruiter HITMA Filtratie
Gerard de Ruiter HITMA Filtratie

Vandaag, 8 januari, meert het grootste schip ter wereld, 'Pieter Schelte' (sinds februari 2015 de Pioneering Spirit), aan in de haven van Rotterdam. Dit enorme schip is 382 meter lang en 123m breed (oorspronkelijk 117m). Vooral de enorme breedte is uniek. De Pieter Schelte is bestemd voor het installeren en weghalen van bovenbouw- en onderbouwconstructies van grote offshore olie- en gasplatforms, zonder dat deze hoeven te worden ontmanteld. Het hijsvermogen is 48.000 ton. Dit is ruim drie keer zoveel als de 'Balder' van Heerema Marine Contractors, met een hijsvermogen van 14.200 ton tot nu toe 's werelds grootste kraanschip.

'Pieter Schelte' is gebouwd in opdracht van scheepseigenaar Allseas op de Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Shipyard in Okpo in Zuid-Korea. In Rotterdam wordt het op het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte afgebouwd. Zo’n groot schip binnenhalen is nog niet zo eenvoudig. Het binnenmeer moest er speciaal voor worden uitgebaggerd.

Zeereus
Vanwaar mijn fascinatie voor de 'Pieter Schelte'? Ik kom regelmatig bij scheepsbouwers op de werf om advies te geven over filtratie-oplossingen voor hydraulische en smeeroliesystemen op schepen, maar dit schip is er toch wel één van de buitencategorie. Ik ben dan ook trots dat mijn collega’s en ik een (hele) kleine rol hebben mogen spelen bij de totstandkoming van deze zeereus. 

Beluchtingsfilters
Voor een onderdeel van het aandrijfsysteem voor het liften en borgen van vracht (bijvoorbeeld een boorplatform) hebben we een speciaal beluchtingsfilter geadviseerd. De nieuwe Descase EX serie houdt vocht en vuil buiten. Zo blijft de installatie geconditioneerd.

Reinheidseisen olie
U kunt zich voorstellen dat de reinheidseisen voor de olie in deze aandrijfsystemen hoog zijn. Daarom heeft Hitma met onze verhuur equipment ruim 150 cub olie gespoeld voordat het geleverd werd om de deelinstallatie af te vullen en te testen. 

Trots
Als de 'Pieter Schelte' Rotterdam binnenvaart, zal ik tegen mijn kinderen zeggen dat Hitma aan dit enorme schip een kleine bijdrage heeft mogen leveren. En dat is toch iets om trots op te zijn.

Gerard de Ruiter (Twitter @Gerard_HITMA)

 

P.S. De naam van het schip "Pieter Schelte" is in februari 2015 veranderd in "Pioneering Spirit". 

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Filtratieoplossingen voor hydrauliekolie en smeerolie
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715