Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2014-09-24 13:56:00

Een filter moet wel z’n werk doen, ook bij snoepgoed

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Stefano van Schie op 24 september 2014

Ik kreeg laatst een telefoontje van een klant die had geconstateerd dat er geen bezinksel in het filter achterbleef. Ik was blij met het belletje omdat ik daarom kon vertellen dat het filter dan goed z’n werk deed. Je kunt een grof filter gebruiken. Dan blijft er niets achter en krijg je zeker nooit een verstopping.

Filtratielaboratorium
Maar dat is eerder een slecht dan een goed teken omdat het filter dan simpelweg niet voldoende filtreert. Na zo’n gesprek met de klant waarin ik dat uitleg, weet ik dat we bij Hitma Filtratie ons werk goed hebben gedaan.

Ik werk op het lab waar ik onder meer filters test. Door de nauwe samenwerking met de technisch productspecialisten van Hitma kunnen we klanten gericht advies geven, afgestemd op hun specifieke wensen en productie-omstandigheden.

Klanten gericht adviseren over de juiste filters
Met de Hitma-specialisten meedenken over het optimale advies aan klanten is dan ook een belangrijk deel van mijn werk. Welke filters zijn het meest geschikt en wat is de optimale opstelling? Daar gaat het om. Daarna volgt het testen in het laboratorium van HITMA of bij de klanten om te bepalen of de werking van de filters in de praktijk in lijn is met het advies.

Filters adviseren doe je niet zo maar. Bij de keuze van een filterset speelt een groot aantal factoren een rol. Behalve natuurlijk de prijs zijn dat verder ook het type vloeistof en de gevraagde capaciteit: de hoeveelheid te filtreren vloeistof per minuut.  Verder wordt ook de productiesituatie bij de keuze betrokken. Is bijvoorbeeld de omgeving steriel en moeten de filters dat om die reden ook zijn?

Testmethoden filters
Na het gericht adviseren van de klant, gaan we de filters en de opstelling testen in het Hitma-laboratorium. Dat kan op twee manieren: een test met een pomp met een continue flow waardoor we tijdens uitvoering van de test controle op de vloeistofstroom hebben of de minder beheersbare druktest waarbij we de vloeistof over de filters laten lopen.

Welke test we gebruiken is afhankelijk van de praktische toepassing bij de klant. We bootsen feitelijk de praktijk na. Wordt er bijvoorbeeld drie liter vloeistof per minuut gefilterd dan doen we de test met de pomp. Staat er bij de klant een grote tank die onder druk wordt gezet om te filtreren dan doen we de druktest.

We schakelen over op een ander filter als tijdens de test blijkt dat het gekozen filter in de nagebootste praktijksituatie z’n werk niet goed blijkt te doen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als het filter de vloeistofcapaciteit niet aan kan die er overheen loopt.

Bier in Duitsland testen
We hebben al heel wat uiteenlopende vloeistoffen en bijbehorende filtersets getest. Niet alleen in het lab, maar ook op de klantlocatie, zoals over de grens bij een bierbrouwer waar ik samen met productspecialist Tony Dinsbach ging uitzoeken waarom het bier troebel was. Om een heldere filtratie te bereiken, hebben we drie type filters getest. Eigenlijk wisten we al nadat we de vloeistof hadden bekeken welk filter moesten hebben, maar om daar zeker van te zijn hebben we ook nog twee andere types getest.

In dit geval konden we alleen maar bij de klant testen. Bier verschraalt snel en bovendien ging het om en relatief grote hoeveelheid bier die moest worden getest. Het is dan lastig om dat naar het lab te laten komen Bovendien moesten we snel schakelen.

Snoepgoed testen
Ja, ik heb een leuk vak. Ik werk nu al 15 jaar bij Hitma en vind het nog steeds leuk. Vooral de variatie, elke dag is anders. Behalve de locatieklus om filters van de bierbrouwer te testen, staat me ook nog het testen bij van filters voor een snoepfabrikant.

Die wilde uit afgekeurd snoep dat nog goed bruikbaar was de suikers terugwinnen. Om de filters voor dat proces te kunnen testen, werden een paar emmers ‘snoepafval’ bij ons afgeleverd. Een deel daarvan hebben we in water opgelost om daarna de oplossing over de filters te kunnen laten lopen.

Voor de rest van het snoep dat we niet nodig hadden, was al snel een bestemming gevonden; we hebben het royaal aan onze collega’s uitgedeeld en er heerlijk van gesnoept. Ja, mijn werk is zo gek nog niet en ik hoop het nog vele jaren te doen.

Stefano van Schie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy