17
okt

Nederland is een kaasland bij uitstek! En sinds ik me bij Hitma richt op filtratie-oplossingen, monsternametechnologie en slangen voor de voedingsmiddelenindustrie, ben ik wel bijzonder geïnteresseerd in hoe kaas wordt gemaakt

Op bezoek in de Beemster
De unieke mogelijkheid die branchevereniging Machevo bood om de hypermoderne kaasfabriek, sorry ik moet kaasmakerij zeggen, van CONO in de Beemster te bezoeken, greep ik dan ook met beide handen aan. Bij CONO ontvangen ze normaal geen grote groepen, maar voor de 40 Machevo-leden maakte de kaasmaker een uitzondering. En ik had het geluk één van die 40 te zijn.

Duurzaamheid en UNESCO
De autorit naar de Beemster was al de moeite waard. Wat is het Hollandse polderlandschap toch mooi! En het CONO-gebouw is bijna een kunstwerk op zich. Het ligt prachtig zo in de weilanden. Bij de bouw van de kaasmakerij had men overigens niet alleen te maken met hun eigen wensen en eisen met betrekking tot duurzaamheid en coöperatief bouwen, maar ook met het feit dat de Beemster op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Ga daar maar aan staan als architect.

Modernste kaasmakerij ter wereld
De ontvangst bij CONO werd verzorgd door directeur Wim Betten en manager corporate communicatie Saskia van der Valk. Zij vertelden hoe CONO zich als Coöperatie van Melkveehouders heeft ontwikkeld tot de modernste kaasmakerij ter wereld. Koningin Máxima opende de nieuwe kaasmakerij op 13 november 2014.

Moderne techniek gecombineerd met ambacht
In het door Bastiaan Jongerius Architecten ontworpen gebouw zijn nieuwe productietechnieken gecombineerd met de ambachtelijke manier van kaas maken. Het gebouw is ook nog eens enorm duurzaam. Het is volledig CO2-neutraal, vervaardigd van duurzame materialen, uitgerust met zonnepanelen en op natuurlijke wijze geïsoleerd. Wat ik me ook opviel, is het vele daglicht dat het pand binnen komt.   

Monsters beschermen tegen besmettingen
Tijdens de rondleiding door de nieuwe fabriek konden we het gehele proces goed bekijken via een gang met glazen wanden. Natuurlijk heb ik extra goed opgelet toen de procesfases aan bod kwamen waarmee ik me bij Hitma bezighoud. Bijvoorbeeld monstername. Want als het om de productie van voedingsmiddelen gaat, kun je niet voorzichtig genoeg zijn met je monsters. Door een stoom-steriliseerbare monsternamekraan te gebruiken, blijven er nooit restanten van het medium achter. Zo bescherm je je monsters tegen besmettingen tijdens de monstername én tijdens het vervoer naar het laboratorium. Uiteraard moeten monsternamekranen in een voedingsmiddelenbedrijf voldoen aan de geldende richtlijnen.

Constante kwaliteit
Met de juiste filtratieproducten realiseer je in een voedingsmiddelenproces een reproduceerbaarheid met een minimum aan productieonderbrekingen en onderhoud. Als wij advies geven over filtratie-oplossingen dan letten we op ruimte- en kostenbesparing, eenvoud in gebruik en de eisen en richtlijnen van de "Food and Drug Administration". We kunnen o.a. contaminatie-analyses verzorgen en voeren testen uit op locatie en/of in ons filtratielaboratorium in Uithoorn.

Kaasproeverij
Het was bijzonder leerzaam om het kaasmaakproces eens van dichtbij te zien en te ervaren hoe onze technologieën in de praktijk kunnen worden ingezet. Tijdens de proeverij waarmee we de excursie afsloten, gaf een kaasexpert van CONO een korte uitleg over hoe dat je kaas test met behulp van een boor. Toch ook een vorm van monstername. Hij vertelde ook enthousiast hoe kaas een volle smaak krijgt en hoe lang het duurt om echte oude kaas te krijgen.

Met een hoofd vol informatie reed ik terug naar huis. Het was een superleuke en leerzame middag. CONO bedankt voor de gastvrijheid en Machevo bedankt voor de uitnodiging en organisatie.

Anne Marijke Zwarts (Twitter @Anne_Hitma)

Anne Marijke Zwarts met Machevo bij CONO Kaas
Anne Marijke Zwarts met branchevereniging Machevo op bezoek bij CONO Kaas (foto Machevo)
Anne Marijke Zwarts bij CONO Kaas
Anne Marijke Zwarts op bezoek bij CONO Kaas in de Beemster (foto Machevo)
Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Filtratieoplossingen voor hydrauliekolie en smeerolie
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!




Schrijf u in voor onze filtratienieuwsbrief




A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715