9
feb

Onder het motto: “design it clean, build it clean and keep it clean” onderkennen steeds meer techneuten het nut en belang van hygroscopische (silicagel) beluchtingsfilters op tandwielkasten en oliereservoirs. Beluchtingsfilters (breathers) voorkomen ingressie van vuil en vocht in olie uit de omgevingslucht.

Om optimaal gebruik te maken van beluchtingsfilters, is het belangrijk het filter te selecteren dat is afgestemd op uw toepassing. In dit blog leg ik u uit waarmee u dan rekening moet houden.

Disposable breathers
Navulbare beluchtingsfilters, waarbij de losse droogkorrels vervangen worden, zijn niet meer van deze tijd. De REACH-regelgeving heeft bepaald dat men niet mag worden blootgesteld aan een chemische stof die niet is geregistreerd en goedgekeurd. De combinatie van de met vocht en oliedamp verzadigde silicagelkorrels is zo’n niet-geregistreerde stof. Ondanks dat het volgens enkele leveranciers “geen enkel probleem” zou zijn om deze korrels te vervangen, kunt u toch beter onnodige risico’s voorkomen. Dit doet u door disposable breathers (wegwerp beluchtingsfilters) toe te passen.

Bij zeer grote beluchtingsfilters, voor bijvoorbeeld opslagtanks, is het wel mogelijk om de silicagel inhoud te vervangen. Hiervoor wordt een ‘rebuildable breather’ toegepast waarbij de behuizing blijft zitten en de complete silicagelinhoud in een dichte zak vervangen kan worden. Hierover later meer.

3-micron-filter
Een goede breather is beschermd met minimaal een 3-micron-filter tegen vuildeeltjes uit de buitenlucht. Dit filter distribueert de aangezogen lucht gelijkmatig door de breather voor een langere standtijd. De silicagel absorbeert de maximale hoeveelheid vocht uit de buitenlucht en voorkomt uitblaas van olienevel bij “uitademen” van het oliereservoir.

Dimensioneren
Het keuzeproces van de juiste breather voor uw applicatie begint met het dimensioneren. Een te kleine breather kan drukproblemen veroorzaken, zal te snel verzadigen, verliest al snel zijn hygroscopische werking en moet herhaaldelijk worden vervangen. Aan de hand van de grootte van het oliebad en de maximale luchtsnelheid door het beluchtingsfilter, kan een selectie worden gemaakt van het juiste type breather. Als er sprake is van een korte, zeer grote olieverplaatsing retour naar het reservoir (bijvoorbeeld bij het zeer snel bewegen van een cilinder of het met grote flow vullen van een reservoir) zou u nog kunnen kiezen voor een externe afblaas voor het beluchtingsfilter.

Waar staat het oliereservoir?
Vervolgens speelt de opstellingslocatie van het oliereservoir een rol. Als de installatie in een geconditioneerde schone binnenruimte staat, zal in veel gevallen kunnen worden volstaan met een standaard breather-serie zoals u hier op de foto ziet.

Staat de installatie echter in een vochtige ruimte of in de buitenlucht, dan zal de levensduur van een standaard breather flink worden verkort. De silicagel zal gaan verzadigen op het in de buitenluchtaanwezige vocht, zonder dat het oliereservoir “ademt”.

In zo’n vochtige ruimte of in de buitenlucht kunt u kiezen voor een beluchtingsfilter met interne klepjes die de silicagel afgesloten houden van de buitenlucht als er geen onder- of overdruk plaatsvindt in het oliereservoir. Deze klepjes openen bij een minimale delta P en hebben door de geïsoleerde silicagelvulling een veel langere levensduur in deze situaties.

Extreme omstandigheden
Voor toepassingen in extreme omstandigheden, zoals op mobile equipment (shovels, bulldozers, etc) en offshore-toepassingen (krappe ruimten, nauwe doorgangen) kunt u kiezen voor een “Extreme Duty” breather met ingebouwde standpijp (absorbeert trillingen) en een <1 micron filterelement.

Grote oliereservoirs en opslagtanks
Toepassingen voor zeer grote reservoirs en opslagtanks vragen om een specifieke aanpak. Hier is het principe van een wegwerp-beluchtingsfilter niet meer commercieel aanvaardbaar. In deze gevallen kan gebruik gemaakt worden van een “Rebuildable Steel” breather. Het complete beluchtingsfilter (eventueel voorzien van in- en uitlaatklepjes) wordt éénmalig geïnstalleerd, waarna bij verzadiging van de silicagel alleen de inhoud vervangen wordt. Bij vervanging wordt een complete vervangingskit geleverd met een gesealde zak silicagel (oude zak eruit, nieuwe er in), een nieuwe filterset en een nieuwe verkleuringsindicator.

Adapters en toebehoren
Het aanbod hygroscopische beluchtingsfilters van het merk Des-Case is uitgebreid en compleet. Voor elke toepassing is er een geschikte breather. Maar ook aan installatiegemak is gedacht. Er bestaat een grote diversiteit aan adapters en toebehoren om eenvoudige installatie op reservoirs, vaten, leidingen etc. mogelijk te maken. Vraag dus naar de mogelijkheden. Geef aan waarop u de breather wilt aansluiten en wij selecteren de juiste adapter voor u.

U ziet het! Zelfs bij een op het eerste gezicht eenvoudig beluchtingsfilter is de juiste keuze van belang om optimaal profijt te hebben.

Wilt u weten wat voor uw toepassing de juiste breather is?

Ik help u graag.

Corné Balvert (Twitter @Corné_HITMA)

Corné Balvert is filtratiespecialist op het gebied van smeerolie, (petro)chemie en energieopwekking en rotating equipment.
Doorsnede Descase beluchtingsfilter
Doorsnede Descase beluchtingsfilter
Doorsnede werking Descase beluchter
Doorsnede werking Descase beluchter
Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Filtratieoplossingen voor hydrauliekolie en smeerolie
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715