Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2013-11-14 13:52:00

Soms is de kwaliteit van drinkwater niet goed genoeg

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 14 november 2013

Voor sommige processen is de kwaliteit van drinkwater niet goed genoeg en zoekt de klant naar een manier om de waterkwaliteit te verbeteren. We helpen daar graag bij met niet-standaard filtratie-oplossingen.

De filtratietoepassing
Een uitdagende toepassing betrof een waterfiltratieproject bij ASML, fabrikant van geavanceerde systemen voor de halfgeleiderindustrie. In dit proces worden demiwater- en ultrapuur waterinstallaties ingezet. De eerste behandeling bestaat uit omgekeerde osmose, waarvoor eerst een filtratiestap met kaarsenfilters plaatsvindt. Een 100 micron-filter wordt gevolgd door een kaarsenfilter van 1 micron. Het 1 micron-filter raakte echter steeds sneller verstopt en er ging steeds meer tijd zitten in het vervangen van de filters. Dit bracht extra kosten met zich mee en de productie van ultrapuur water, en dus het eindproduct, kwam bij deze klant in gevaar.

Onderzoek waterkwaliteit
Ovivo Holland B.V., leverancier van waterbehandelingsinstallaties, onderzocht voor dit bedrijf de kwaliteit van het drinkwater. Zwevende deeltjes bleken de oorzaak te zijn van het verstopt raken van de fijne kaarsenfilters. Deze deeltjes waren kleiner dan 20 micron, waardoor standaard filtertechnieken als spoelbare strainers met roestvaststaal gaas of filterschijven afvielen.

Uitdaging voor leverancier
Ovivo ging samen met ons op zoek naar de beste oplossing. Op basis van de onderzoeksresultaten werd een Amiad Filtomat-systeem getest. Dit zelfreinigende filtersysteem maakt gebruik van filtermodules met een filtratiegraad van circa 3 micron. Helaas bleek uit de praktijktest dat de efficiency van verwijdering te laag was. We stonden voor de uitdaging een zelfreinigende filterinstallatie te leveren, die een hogere efficiency had.

Verbetering filterinstallatie
Onze zoektocht resulteerde in verbetering van het bestaande, en eerder geteste, Amiad-filtratiesysteem. De filtermodules werden vervangen door filtercassettes die strak omwonden zijn met PTFE-draad. Hierdoor realiseerden we een filtratiegraad van minder dan 2 micron. Bovendien hechten de deeltjes zich minder aan het kunststof, zodat de cassettes goed te reinigen zijn. Deze installatie voldoet wel aan de eisen van de klant. De standtijd van de kaarsenfilters voor de omgekeerde osmose is enorm verlengd. De nieuwe installatie werkt bijna autonoom en spoelt af en toe automatisch terug. Om de leveringszekerheid van het ultrapure water te garanderen is de filterinstallatie in duplo uitgevoerd.

Hoewel het veel tijd en moeite kostte om de juiste oplossing te vinden, zijn we toch tevreden over het resultaat. Dit probleem biedt ons uiteindelijk ook voordeel. We hebben nu een betere filterinstallatie ontwikkeld, die prima aansluit bij ons totale pakket aan oplossingen.

Gerard de Ruiter

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy