11
jun

Met een goed gevulde marketingafdeling begonnen we deze ochtend met een afdelingsvergadering over de stand van zaken. Geïnformeerd, gemotiveerd en met een helder overzicht kon iedereen weer verder met de lopende projecten en dagelijkse werkzaamheden. Het was zelfs eventjes helemaal stil op de marketingafdeling, wat overigens een zeldzaam fenomeen is. Totdat onze collega van Hitma Filtratie besloot een Twitter-bericht de wereld in te gooien.

Interessante filtratieprocessen
“Chileense rode wijn aan het filtreren. 20 liter in totaal. Wordt gezellig vanmiddag”. De eerdergenoemde stilte was van korte duur. Heerlijk, want wij houden wel van een beetje chaos en multitasking. En zeg nou zelf, het filtratieproces van wijn is voor mensen zonder een techniekspecifieke achtergrond net even wat interessanter dan bijvoorbeeld oliefiltratie. Samen met collega Christa en stagiair Rory bracht ik een bezoekje aan het HITMA filtratielaboratorium.

Problemen opsporen door filtratieproefjes
In het laboratorium waren de collega's bezig met een wijnfiltratieproef voor een klant die tegen een probleem aan liep. Deze wijnleverancier moet vaak grote hoeveelheden wijn filtreren. Een dichtgeslipte filter was het probleem. Hierdoor werd het proces na een bepaald aantal liters gefilterde wijn al stil gezet. De filter direct vervangen is een makkelijke maar kostbare oplossing. De kern van het probleem opsporen is natuurlijk veel beter. Samen met laborant Stefano heeft onze procesfiltratiespecialist de huidige filter geanalyseerd. Veel fijne deeltjes bleken de boosdoener. Dit maakt voorfiltratie noodzakelijk voordat het proces dat bacteriën uit de wijn filtert wordt ingezet.

Maar wat nu?
20 liter gefiltreerde rode, en 20 liter gefiltreerde witte wijn verder is de oplossing gevonden. Maar wat te doen met 40 liter wijn? Stiekem hoop ik dat mijn collega in de namiddag van deze zonnige dag een koud glaasje witte wijn komt langsbrengen. Mijn collega Christa, verantwoordelijk voor de foto’s, houdt overigens meer van rood.

Heeft u ook een uitdagend filtratievraagstuk in uw voedingsmiddelenbedrijf of heeft u behoefte aan meer informatie? We helpen u graag verder.

Tony Dinsbach bezig met wijnfiltratie-onderzoek in HITMA-laboratorium
Tony Dinsbach bezig met wijnfiltratie-onderzoek in HITMA-laboratorium
Opstelling onderzoek wijnfiltratie in HITMA-laboratorium
Opstelling onderzoek wijnfiltratie in HITMA-laboratorium
Onderzoek wijnfiltratieproces
Onderzoek bij HITMA naar werking filters in wijnfiltratieproces
Tony Dinsbach in HITMA-laboratorium onderzoek wijnfiltratie
Tony Dinsbach in HITMA-laboratorium onderzoek wijnfiltratie
Wijnonderzoek in filtratielaboratorium HITMA
Wijnonderzoek in filtratielaboratorium HITMA
Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715