27
mei
Gerard de Ruiter, HITMA Filtratie
Gerard de Ruiter, filtratiespecialist bij HITMA Filtratie

Realiseert u zich dat de kwaliteit van een vloeistof of gas in de procesfase na het filter afhankelijk is van de efficiëntie van de procesfilters in uw installatie? Deze kwaliteit neemt sterk af als er sprake is van lekkage rondom het filter. De constructie van het filterelement en het filterhuis spelen hierbij een belangrijke rol.

Oorzaken lekkage filterelement
Wanneer u relatief grote vuildeeltjes in het gefilterde product vindt, dan is het mogelijk dat u te maken heeft met lekkage om het filterelement. Hoe is dit mogelijk? Lekkage van filters kan de volgende oorzaken hebben:

  • Bij wisseling van de filterelementen is het filter verkeerd gemonteerd, dubbel open einde filters zijn hier gevoelig voor.
  • Het type afdichtingsconstructie van het filterelement veroorzaakt het probleem (crushseal, platte ring afdichting).
  • De constructie van het filterhuis is de oorzaak van de lekkage (draadstangconstructie met dopmoer, type borgplaat).

Lekkageproblemen filters oplossen
Hoe lost u lekkageproblemen bij filters op? Gelukkig zijn er verschillende manieren om bovengenoemde lekkageproblemen op te lossen. Ik leg het u graag uit.

Gebruik filterelementen van het type met een single open einde met dubbele o-ringen 222, SOE stijl code P3 of filterelementen met een single open einde met een bajonet-veiligheidssluiting en dubbele o-ringen 226, SOE stijl code P7.

Indien het in uw proces niet anders kan dan dubbele open einde filters toe te passen, dan adviseer ik u thermische gebonden zachte afdichtingen te gebruiken.

Samenvattend geef ik de voorkeur aan het gebruik van een filter-type met een single open einde met o-ring afdichting, dan voorkomt u lekkage om het filter heen.

‘Filter end configuratie leaflet’
Er zijn veel verschillende types filterelementen verkrijgbaar. Ik kan me voorstellen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vindt u hieronder een pdf met onze ‘filter end configuratie leaflet’. Ik help u graag bij het kiezen van de juiste filterinstallatie voor uw toepassing of het aanpassen van u huidige installatie met een doeltreffende filterhuis-element combinatie. Neem gerust contact met mij op.

Gerard de Ruiter (Twitter @Gerard_HITMA)

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715