21
mei
Corné Balvert, filtratiespecialist bij HITMA Filtratie

Misschien komt het in uw bedrijf ook wel eens voor: Naar aanleiding van olieanalyses, calamiteiten of onderhoudstops is er opeens behoefte aan externe filtratie- of separatie-apparatuur voor uw hydrauliek- of smeerolie. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Extra filtratiecapaciteit n.a.v. uitkomsten olieanalyse
Het gebeurt regelmatig dat ons laboratorium een olieanalyse heeft uitgevoerd en dat ik het olieanalyserapport van de laboranten ontvang met daarop de opmerking ‘actie’ of ‘opvolgen’. Er kunnen diverse redenen zijn waarom ik dan contact moet opnemen met de klant, zoals:

  • te hoog watergehalte in de olie
  • te hoge ISO4406:1999 oliereinheidsklasse
  • te hoog Millipore filtratiegetal
  • te hoge varnishwaarde

Om deze problemen op te lossen, kunnen tijdelijke filtratie-units een uitkomst bieden.

Tijdelijke filtratie tijdens onderhoud
Ook als tijdens onderhoudstops grote badges (smeer)olie langere tijd stil staan en afkoelen, is het aan te raden de olie in beweging te houden door deze over een filter rond te pompen. Zo gaat u het bezinken van vuil dat door afkoeling uit de oplossing komt tegen en voorkomt u problemen bij het opstarten. Hiervoor huurt men vaak tijdelijk filtratie-apparatuur bij ons.

Olie conditioneren bij schade
Hetzelfde geldt voor situaties waarbij men schade heeft geconstateerd aan installatiedelen zoals lagers, tandwielen of oliekoelers. Ook dan kan het nodig zijn door middel van filtratie de olie te conditioneren op vuildeeltjes en/of watergehalte.

Voor alle hierboven genoemde toepassingen heeft Hitma Filtratie de benodigde apparatuur binnen haar verhuurvloot. Onze filtratiespecialisten bepalen aan de hand van uw situatie welke verhuurunit, en met welke filterelementen, u de beste oplossing biedt. Ik zal de mogelijkheden alvast kort voor u beschrijven.

Hoog efficiënte filterelementen
Voor een snel en efficiënt resultaat gebruiken we voor de filterunits binnen onze verhuurvloot alleen hoogwaardige filterelementen met een Beta ratio βx(c)≥1000 bij de voor uw applicatie noodzakelijke filterfijnheid. Dit houdt in dat het filterelement 99,9% effectief is bij deze filterfijnheid.

Filterunits voor optimaliseren oliereinheid
Om snel en efficiënt uw oliebadge weer op de juiste oliereinheid te krijgen, hebben we de beschikking over een complete range aan filter/pompunits van 10-600ltr/minuut voor zowel minerale als synthetische olie. Deze filterunits worden offline als een extern bypass filter over het systeem geplaatst, zodat uw installatie gewoon door kan draaien terwijl de olie snel gefilterd wordt tot ruim onder de gewenste ISO4406:1999 oliereinheidsklasse.

Vocht verwijderen uit hydrauliek- of smeerolie met een purifier
Vocht (vooral in combinatie met vuil) in uw olie is funest voor zowel uw installatie als voor de oliebadge zelf. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk uit de olie te verwijderen of, zolang de bron van de vochtingressie niet kan worden aangepakt, te beheersen. De enige juiste toepassing hiervoor is een Oil Conditioning Purifier op basis van het principe van vacuümdehydratie in combinatie met een hoogwaardig outlet filterhuis.

Met een purifier verwijdert u al het vrije en geëmulgeerde water en tot 80% van het in de olie opgeloste water (tot lager dan 40ppm). Daarnaast verwijdert het vacuümprincipe alle vrije gassen en tot 80% van de in de olie opgeloste gassen. Het hoogwaardige outletfilter zorgt tenslotte voor een optimale oliereinheid. Dit is de totaaloplossing voor kritische processen waarbij stilstand van uw installatie grote gevolgen heeft voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Binnen onze verhuurvloot beschikken we over vacuumpurifiers voor zowel minerale als synthetische olie in diverse capaciteiten.

Dieptefiltratie voor fijne olieafbraakdeeltjes
Uw olie kan prima ISO oliereinheidswaarden hebben maar toch op zachte zeer fijne olie-afbraakdeeltjes (oxidanten) afwijkingen vertonen. U herkent dit aan een bruine siltlaag op het analysemembraan of door hoge Millipore-filtratiewaarden bij uw olieanalyse. Een verhuur-filterunit op basis van het principe van dieptefiltratie is hiervoor de oplossing.

Varnishfiltratie
Varnish is een plakkerig laklaagje in een smeeroliesysteem dat ontstaat als gevolg van oxidatie van uw oliebadge door vuil, vocht of thermische stress (elektrostatische ontladingen, hot spots, etc).

Bij regel- en smeerolie kan dit verregaande gevolgen hebben voor apparatuur en olie. Onze varnish filtratie-oplossing verwijdert zowel de vrije varnish (sludge) als de in olie opgeloste varnish (soluble varnish) én heeft een reinigende werking op het oliesysteem, zodat ook de plakkerige laklaag uit uw oliesysteem wordt verwijderd.

Diagnostische apparatuur voor oliereinheid- en waterbepalingen
Binnen onze verhuurvloot beschikken we over automatische deeltjestellers (APC), reinheidsmonitors (oil cleanliness monitor) en watersensoren voor het on site bepalen van de oliereinheid en het watergehalte. Deze apparatuur is uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met een externe bypass filterunit om te bepalen of uw oliebadge weer op specificatie is.

Verhuurapparatuur voor procesfiltratie
Naast alle eerder genoemde filtratie-apparatuur die wij verhuren voor olie-gerelateerde vloeistoffen, beschikken we ook over diverse verhuuroplossingen voor procestoepassingen, zoals waterfiltratie, waterglycolmengsels of andere procesvloeistoffen. Denkt u hierbij aan (multi stack) zakkenfilterhuizen of high flow filterhuizen voor filterkaarsen.

U ziet het! Er zijn vele mogelijkheden als u in uw bedrijf tijdelijk behoefte heeft aan externe filtratie- of separatie-apparatuur voor systeem- of procesfiltratie. Ik kan me voorstellen dat u zich na het lezen van mijn blog afvraagt wat de beste oplossing is voor uw toepassing. Neem gerust contact met mij op. Ik help u graag verder.

Corné Balvert (Twitter: @Corne_HITMA)

 

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715