8
jan
Gerard de Ruiter HITMA Filtratie
Gerard de Ruiter HITMA Filtratie

Statische elektriciteit is een vreemd verschijnsel. Uw haren gaan er recht van overeind staan. Het laat een ballon aan de muur plakken nadat u deze hebt opgewreven. Heel grappig. Maar statische elektriciteit is helemaal niet grappig als het uw filtratiesysteem betreft. Het kan in een filter enorme schade veroorzaken.

Eén vonk genoeg voor brand

Waarom is statische elektriciteit in combinatie met een filter zo problematisch? Stelt u zich eens voor dat de olie in uw systeem de ballon is en uw filter de muur.

In deze situatie zal de olie die het filterelement passeert statische elektriciteit opbouwen. Als de lading te groot wordt, volgt de ontlading die door het filtermedia zijn weg vindt naar het dichtstbijzijnde metalen oppervlak, zoals het filterhuis of de metalen kern van het element. De ontlading is niet anders dan een vonkoverslag. En één vonk is genoeg voor brand.

Thermische belasting olie

Vonkoverslag of statische ontlading herkent u aan een knetterend of tikkend geluid in het hydrauliek- of smeeroliesysteem bij het filterhuis. De vonken creëren warmte, en niet zo’n klein beetje ook! De statisch ontlading brandt een gat in het filtermedium en verwoest hiermee de werking van het element. Deze enorme hitte veroorzaakt ook thermische belasting van de olie, waardoor de olie gaat “kraken” (pyrolyse).

Dit kan vervolgens een bron zijn voor het ontstaan van varnish. Varnish is een nachtmerrie voor hydrauliek- en smeeroliesystemen, doordat het een onvoorspelbaar effect heeft op de werking van systeemcomponenten.  

Vonkoverslag (ESD) voorkomen

Wanneer u vonkoverslag of statische ontlading waarneemt in uw systeem, zijn speciale filterelementen noodzakelijk. Hiervoor zijn NSD-elementen (Non Sparking Discharge element) verkrijgbaar die letterlijk minder weerstand en dus meer geleiding bieden én gelijktijdig hun absolute filtratiefijnheid-efficiency behouden.

Ik heb bij klanten gezien dat bij gebruik van deze elementen de  MPC-waarde (Membraan Patch Colourmetrie) afnam. MPC-tests voeren we uit om een indicatie te geven over de mate van varnish in olie. De elektrische geleidbaarheid is dus velen malen hoger dan bij standaard filterelementen die meestal uit een niet-geleidend glasvezel medium bestaan.

Wilt u meer weten over het bestrijden van de vervelende gevolgen van vonkoverslag of statische ontlading? Ik leg het u graag uit. Neem contact met mij op via gderuiter@hitma.nl, 06 20051606, +31 (0)297 514715, LinkedIn of Twitter.

 

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715