27
dec
Is schone olie vuile olie?
Corne Balvert | 27 december 2011 09:36 | Reageer
Corné Balvert HITMA Filtratie

Laatst had ik een interessante discussie met een klant. Een bypass filtratieklus (spoelen met een fijn efficiënt filter met een flinke flow om z.s.m. een lagere ISO4406 waarden te krijgen) over een tank synthetische smeerolie, leverde een hele mooie ISO4406 reinheidsklasse van 14/10/07 op.

Dit bleek uit de olie-analyse van ons laboratorium. Zeer schoon volgens alle geldende normen. De klant had eenzelfde oliemonster echter ook naar de olieleverancier gestuurd voor een analyse.

Tot verbazing van de klant kwam de analyse van de olieleverancier met een waarschuwing voor het hoge gehalte intern vuil in de olie..........

Wat is er aan de hand? Volgens de één schoon, volgens de ander weer niet.

Het antwoord ligt in de analysemethode. Conform de ISO4406-reinheidsklassen bepaling meten we de 4, 6, en 14 micron-deeltjes. De resultaten waren prima.

De olieleverancier heeft de olie ook geanalyseerd conform de ISO4406 (met dezelfde resultaten als het Hitma-laboratorium), maar ook op Millipore Filtratie (0,8 micron). Kort gezegd, is dit het vuil in mg per 100ml wat achter blijft op een 0,8 micron analysemembraan nadat de te analyseren olie door dit membraan is getrokken.

Dit Millipore Filtratie-getal gaf een relatief hoge waarde aan waardoor de olieleverancier een waarschuwing voor intern vuil gaf.

De conclusie moest dus zijn dat dit vuil zeer fijn betreft, ruim onder de kleinst gemeten waarde van 4 micron van de ISO4406 meting. Dit submicron vuil bestaat uit oxidanten en olieafbraakproducten. Heel fijn, zacht vuil dat zorgt voor een verkleuring van de olie (olie wordt donker), een versnelde veroudering van de olie en een verhoging van het TAN-getal (Total Acid Number). Standaard filterelementen halen dit vuil er niet uit, omdat het te klein is en zacht vuil betreft (gaat door het filterelement heen).

Maar Hitma Filtratie zou Hitma Filtratie niet zijn als we ook daar geen passende oplossing voor zouden hebben. Door middel van dieptefiltratie (relatief lage flow met een 0,7micron dieptefiltermodule) over deze synthetische smeerolie was ook na een paar dagen het Millipore Filtratie-getal substantieel gedaald. De olie was dus al ruim schoon genoeg voor smeerolie na de eerste filteractie, maar na de tweede filteractie waren ook de oxidanten uit de olie verdwenen. De olie was duidelijk lichter van kleur en we konden een juiste levensduur garanderen. De schone olie was nu echt op alle fronten schone olie.

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715