Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2011-10-31 09:39:00

Meer winst door slimme filtratie

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 31 oktober 2011

Vaak hebben wij langdurige samenwerkingsverbanden met onze klanten. Zo ook met de klant uit de voedingsmiddelenindustrie in dit verhaal die ons regelmatig om raad vraagt op fitratiegebied.

Dit keer vraagt hij of we hem willen helpen om kosten te besparen met de steriele filtratie zonder sulfiet van wijnazijn. Een leuke uitdaging. Hij had het idee om een filtratiestap over te slaan en wilde weten of dit werkt. De volgende dag gingen we al bij deze klant op bezoek.

Is een filtratiestap overslaan echt voordeliger?
De eigenaar vertelde enthousiast dat hij had bedacht om de voorfiltratie weg te laten en voordeligere filters te gebruiken om zo een hoop kosten te besparen. Op zijn kantoor werkten we alles, onder het genot van een goede bak koffie, zorgvuldig uit. Na afloop namen we een paar liter wijnazijn mee en lieten dit uitgebreid testen in ons eigen laboratorium. Na de filtratie zonder voorfilter liep de wijnazijn direct vast op het membraan. Er was geen berekening voor nodig om te weten dat dit veel geld gaat kosten. Maar wat is dan een goede oplossing?

Hogere kosten meer winst
In één keer filteren werkte niet, dus maar testen met een grover filter ervoor. Het resultaat was veel beter, maar we waren nog niet tevreden. Met de voordeligere filters ging er veel wijnazijn verloren. Door in plaats van goedkope, juist duurdere filters en nog een extra voorfiltratiestap toe te voegen, was het verlies van wijnazijn minimaal en de productietijd veel korter. Met deze bevindingen gingen we terug naar de eigenaar en vertelden dat zijn kosten zouden verdubbelen. Nadat hij had gezien hoeveel meer productie en winst het hem ging opleveren, was dit geen enkel probleem. Uiteindelijk gaat het tenslotte om de kosten per liter wijnazijn en die was veel lager.

De beste filtratie is niet per se de goedkoopste
De snellere filtratietijd en hogere productie zorgen voor 2 problemen waar niet altijd direct aan gedacht wordt: de extra wijnazijn moet natuurlijk ook opgeslagen en verwerkt worden en daar moet wel ruimte voor zijn. Tevens zorgde de snelle verwerkingstijd dat de filters tijdens het filterproces gereinigd dienden te worden. Door de procesfilters zorgvuldig af te stemmen, kon alle wijnazijn verwerkt worden en vielen de reinigingswerkzaamheden op een goed tijdstip. Dit zorgde voor de laagste prijs per liter en daardoor een hogere winst!

Gerard de Ruiter Specialist Procesfiltratie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy