10
okt

“Of we het regeloliesysteem van een waterkrachtcentrale konden spoelen?”, vroeg de klant. “Geen probleem, als er olie in zit kunnen wij het conditioneren!”, was mijn antwoord. Of we er dan wel rekening mee wilden houden dat het ging om een hydroturbine, aangedreven door het hoogteverschil van de Maas in Limburg. Alle spullen moeten naar binnen gehesen worden en je kunt geen gebruik maken van de regelolietank als spoelreservoir.

Aan de slag

Zo gezegd zo gedaan. Op een zonnige maandagochtend in oktober stonden we klaar aan de oever van de Maas in een prachtig landschap bij de sluis van het Limburgse Linne. Nadat een separate olietank van 1000 liter en onze spoelunit met de benodigde slangen ver onder het oppervlakte van de Maas waren gebracht, konden we aan de slag.

Regeloliecircuits spoelen
Van beide turbines (goed voor een productie van 11MW) moesten 4 regeloliecircuits per turbine worden gespoeld tot een oliereinheid lager dan een ISO4406 klasse --/14/10. In goede harmonie met de aanwezige hydrauliektechnicus hebben we de eerste dag van alle te spoelen circuits ononderbroken systemen gemaakt door "loops" en "bypasses" te creëren.

Traploos regelbare spoelunit
Vanuit de separate olietank zijn we door middel van onze traploos regelbare spoelunit met een capaciteit van 40-200ltr/minuut, voorzien van hoogwaardige filterelementen met een filterfijnheid van 3 micron bij een efficiëntie van βx(c)≥1000 (99,9%!!), één voor één de 8 circuits gaan spoelen. Na een door een portable cleanliness monitor bevestigde ISO4406 klasse onder de gestelde eis konden we weer door naar het volgende circuit.

Schoner en sneller dan verwacht
Uiteindelijk zijn we in twee dagen in staat geweest alle circuits af te leveren op een ISO4406 oliereinheidsklasse van --/11/07!. Veel schoner dan de eis en veel sneller dan verwacht!

Een hele leuke klus waarbij we door inventiviteit in de uitvoering en met kwaliteit van de benodigde middelen een mooi resultaat hebben kunnen neerzetten.

Op naar de volgende klus. Die zal vast weer interessant zijn, maar waarschijnlijk niet in een zo bijzondere omgeving.

Corné Balvert
filtratiespecialist

 

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hitma Filtratie
    Hitma Filtratie op WOTS2014
    Yoghurt - testen filters zuivel
naar boven

Stel uw vraag aan onze filtratiespecialist

Binnen 24 uur ontvangt u een bericht!!!
 
A A Stel uw vraag
Direct UW FILTRATIEspecialist spreken: 0297 514 715